Passieve oplossingen voor een duurzaam pand

Maatwerkadvies voor het verduurzamen van uw woning.

Techniekarm verduurzamen

Sinds 2021 heeft de ontwerper er  een verplicht vak bij gekregen: duurzaamheid. Een grote opgave, want naast alle nieuwbouw moeten ook bestaande gebouwen gemoderniseerd worden en van een passend energielabel worden voorzien.

Verbouw & Verbeter komt voort uit een bouwkundig ontwerpbureau met jaren ervaring op- en om de bouw. Door een verdieping in de verduurzaming zitten bij ons alle disciplines onder een dak. Dit geeft ons de mogelijkheid om vroeg in het ontwerpproces achter bouwkundige obstakels te komen en deze met architectuur op te lossen. Zo kan het veel voordeliger zijn om een overstek te plaatsen op de zonkant, dan bijvoorbeeld een vaste airco of duur zonwerend glas. Deze overstek bekleden we bij voorkeur met een mosdak en voilà, u begrijpt het idee.

Vaak kunnen we door slim te ontwerpen besparen op de installatie techniek en krijgt u bij een verbouwing meer waar voor uw geld. Een goede isolatielaag is de grootste besparing op de energierekening.  Voor het (laten) aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning.  Passieve oplossingen geven daarnaast een constante verbetering op uw warmte / koude last, zonder dat het ooit extra kost.

Aanpak

Verbouw & Verbeter traject

Ontwerpen die voor een lange tijd relevant zijn en niet alleen berusten op ontwerptrends. Als een gebouw duurzaam gebouwd is kan het een heel leven mee. Zonder nu al te moeten weten hoe uw leven er over 30 jaar uit ziet, uw woning is klaar voor de toekomst.

STap 1

Consult en vaststellen verduurzamingsvisie

Voor we starten met een project inventariseren we alle toegestuurde data en maken een Quickscan van de mogelijkheden. In een eerste gesprek bespreken we de ambitie, filosofie en het budget dat beschikbaar is voor de verduurzaming. We geven inzicht in de mogelijkheden en omvang van het project. We zijn op de hoogte van de actuele regelgeving en zorgen dat de beoogde verbeteringen passen in de landelijke ambitie. Zo kijken we onder andere waar de gemeente voorsorteert op een warmtenet zodat we kunnen voorbereiden op een toekomstige aansluiting. Gezamenlijk bepalen we het ambitieniveau. Ons doel is altijd om zichtbare verbeteringen te realiseren die direct effect hebben op de energieprestatie van uw gebouw. Hierna stellen we de verduurzamingsstrategie vast en kiezen we samen de focus voor het project.

1. Kennismaking met verduurzamen

2. Verlagen energievraag

3. Isoleren van de schil

4. Nul-op-de-meter woning

5. Klimaat bewust ontwerpen

Stap 2

Opname bestaande situatie

Bij een opname van een energielabel komt een gecertificeerde EP adviseur het gebouw opnemen. Hiervoor worden foto en meetopnames gedaan. Bij de opname vraagt de adviseur ook om eventuele aanvullende documenten zoals facturen van verbouwingen of bouwkundig tekenwerk dat niet in het archief beschikbaar is (bijvoorbeeld door vergunningsvrij bouwen).

De gegevens worden verwerkt in een energielabel en daarnaast ook naar een conditiemeting volgens de richtlijnen van de NEN2767. Met de verzamelde gegevens vormen we een accuraat beeld van de bouwkundige en energetische staat.

Stap 3

Verduurzamingsadvies

Met de opgenomen gegeven maken we een verbeter studie om de energieprestatie te verbeteren. Dit doen we aan de hand van drie scenario's. In elk scenario bekijken we de mogelijke energie besparing, maken we een kostenraming en bekijken subsidie mogelijkheden. Elk scenario is op basis van een vooraf bepaald ambitieniveau en opgesplitst in de 3 BENG eisen (bijna energie neutraal gebouw) ; Isolatiewaarde van de schil, energievraag en aandeel opgewekte hernieuwbare energie. De focus ligt op techniek-arm ontwerpen, waarin passieve concepten het grootste gedeelte van de energievraag oplossen. Als toevoeging kijken we hoe we het project kunnen vergroenen, zodat er ruimte ontstaat voor de stimulering van biodiversiteit.

Ontdek alle passieve oplossingen

Passief

Met passieve ingrepen laten we zien hoe je met bouwfysische principes een grote verduurzamingsslag kunt maken. Denk hierbij aan het plaatsen van zonwerend glas in de zuidgevel, het maken van een dakoverstek om zoninval op het glas te beperken.

Lees meer

Hybride

Er zijn vele innovatieve installatie principes die aansluiten bij de passieve ingrepen. Techniek speelt nog steeds een grote rol in de verduurzamingsplannen van de Rijksoverheid. We focussen ons voornamelijk op hernieuwbare bronnen zoals zonne- en wind energie.

Lees meer

Klimaatadaptief

In de ideale wereld is er voldoende ruimte voor flora en fauna in de gebouwde omgeving. Simpele principes die zowel bouwfysische voordelen hebben als voor biodiversiteit. Denk aan groene gevels en daken, maar ook aan vijvers die koele luchtstromen stimuleren.

Lees meer
Stap 4

Plan uitwerking & begeleiding

De keuze uit de scenario's wordt verder uitgewerkt met de bij het project passende producten. Zo kunnen we bijvoorbeeld helpen met het aanvragen van de bijbehorende subsidies of het maken van de juiste bouwkundige aansluit details. Ook kunnen we bemiddelen bij het inwinnen van installatieadvies en helpen we met het beoordelen van de opgevraagde offertes. Indien er aanvullende bouwfysische onderzoeken gedaan moeten worden dan zorgen we ook hier voor de juiste afhandeling.

Stap 4

Subsidiewijzer Milieu centraal

Het aanvragen van de bijbehorende subsidies kan een ingewikkeld proces zijn.  Wij kunnen helpen met het aanleveren van de juiste stukken voor een gemakkelijke aanvraag. Check de mogelijkheden via de Subsidiewijzer van milieu centraal!

Check de subsidies
Stap 5

Realisatie & oplevering

De plannen worden uitgevoerd en waar nodig worden vergunningen en subsidie aangevraagd. We helpen graag met het verkrijgen van de benodigde stukken en nemen zoveel mogelijk zorgen uit handen. Mocht er toch een onvoorzien probleem zijn dan denken we actief mee om snel een goede oplossing te bedenken.  Gedurende het project zijn we bereikbaar om wijzigingen na te rekenen en te begeleidend tijdens de bouw. Rond de oplevering van het project wordt een definitieve opname voor het energielabel gedaan. Een adviseur loopt de uitvoering na, en plant eventuele controle metingen in. We adviseren de gebruikers van het gebouw hoe zij het beste kunnen omgaan met de verduurzamende maatregelen. Daarnaast monitoren we het verbruik van de units.

Start uw Verbeter traject