Passieve oplossingen voor uw project
Begin 2023 verscheen het bericht dat de warmtepomp een tot 11 maal zo grote impact heeft op de milieuprestatie gebouwen (MPG) dan eerder aangenomen. Van andere installatietechnieken wordt verwacht dat deze ook te rooskleurig zijn opgenomen. Een groot probleem, want het verduurzamingsdoel komt op de tocht te staan. Dit roept de vraag op: Hoe afhankelijk willen we van de techniek zijn? De regelgeving voor de MPG geeft tot halverwege 2023 een uitzondering voor de warmtepomp. Zonder deze uitzondering is de wettelijke eis van 0,8 niet of nauwelijks haalbaar. Hoe minder een ontwerp afhankelijk is van de toegepaste techniek, hoe kleiner de impact van het wijzigen van een installatie zal zijn. Techniek arm ontwerpen is onafhankelijk van externe factoren, en garandeert een duurzamere levensduur van uw gebouwen.
Al sinds de eerste nederzettingen heeft de mens behoefte om een comfortabele leefruimte te maken. Sommige natuurlijke processen en concepten worden vandaag de dag nog steeds toegepast in de bouw. Door gebruik te maken van de accumulerende eigenschappen van gebruikte materialen, positieve invloeden van de zon en de seizoenen is het goed mogelijk om met weinig techniek een behaaglijk gebouw te ontwerpen. De passieve concepten kunnen een groot gedeelte van de energievraag oplossen, waardoor installaties een kleiner onderdeel kunnen spelen. Hierdoor creëer je onafhankelijkheid en bespaart een gebouw op lange termijn veel geld.
Door het thermisch verbeteren van de schil gaat er minder energie verloren aan het bijstoken van de ruimte door transmissie en infiltratieverliezen. In de winter is het mogelijk warmte langer te benutten door het accumulerend vermogen van bouwconstructies met een hoge massa. Door steeds beter te isoleren is er in Nederland een grotere kans op oververhitting van gebouwen, waar dit vroeger ondenkbaar was. Lees gebruiken en reguleren van zonnewarmte om te zien hoe we dit passief kunnen tegen gaan.
Tekst moet nog geschreven worden
Om oververhitting te voorkomen door het verlagen van de infiltratie en verbeteren van de isolatie moet de zonnewarmte gereguleerd worden. In de koude maanden is de warmte van de zon een welkome aanvulling maar in de zomermaanden kan deze voor hoge binnentemperaturen zorgen. Zonwering in vaste op beweegbare vorm zorgt voor mogelijkheid om dit te regelen. Het is daarnaast mogelijk zonwerend glas te gebruiken op gevels waar permanente oververhitting dreigt.
In de jaren 40 is er veel geëxperimenteerd met zogenaamde zonnewoningen, waarbij de seizoensgebonden stand van de zon gebruikt wordt om infiltratie van zonnewarmte alleen in de wintermaanden toe te staan. Dit gebeurt direct (door instraling in de ruimte) en indirect, waarbij de warmte wordt geaccumuleerd in de massa van de vloer. Het Schweikher House in Schaumburg, IL is een mooi voorbeeld van de werking van dit concept.
De focus ligt op techniek-arm ontwerpen, waarin passieve concepten het grootste gedeelte van de energievraag oplossen. Als toevoeging kijken we hoe we het project kunnen vergroenen, zodat er ruimte ontstaat voor de stimulering van biodiversiteit.
Tekst moet nog geschreven worden
Tekst moet nog geschreven worden
Door een grote ventilatieschacht die architectonisch wordt ingezet (alleen mogelijk bij het herindelen van appartementen / kantoortuinen). Hierdoor kan een vide met groen worden aangelegd, ook is het een manier om daglicht tot diep in de woningen te laten toetreden. Een ander principe is het voorverwarmen door een serreconstructie. De werking van de constructie berust op het broeikaseffect van glas, dat warmte gemakkelijk binnen laat, maar deze aan de binnenzijde vast houdt.
WTW unit i.c.m. balansventilatie. Het principe van natuurlijke ventilatie gaat in dit geval niet meer op. Het gebruik van een WTW zorgt ervoor dat de schone lucht niet volledig opgewarmd hoeft te worden voordat het wordt ingeblazen.
Tekst moet nog geschreven worden
Tekst moet nog geschreven worden
Tekst moet nog geschreven worden
Door aanpassingen in en om je huis te doen, heb je minder last van de veranderingen in het klimaat. Door je huis energiezuinig te koelen, heb je bijvoorbeeld minder last van hitte. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. En door regenwater op te vangen, ondergronds of in een regenton, zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel drinkwater te gebruiken.Een voordeel: aanpassingen in en om je huis die je beter voorbereiden op het veranderende klimaat, verminderen vaak ook je invloed op het klimaat. De maatregelen gaan dus hand in hand.
Lees meer op Verbeterjehuis.nl